Low and slow Pulled beef

Low and slow Pulled beef

Pulled Pork BBQ Nerds

Pulled beef, weer een fancy naam uit de bbq wereld wat wij eigenlijk allang kennen en vroeger waarschijnlijk al bij oma aten. Juist oma’s draadjes vlees met aardappelen en wat groenten. Eigenlijk helemaal niet zo onbekend dus maar smaakt toch wel net even anders dan bij oma. BBQ Nerds heeft daarom de low and slow versie op de bbq bedacht.

 

Ingrediënten & bereiding voor een low and slow pulled beef

Voorbereiding: 15 minuten.
Marineren: n.v.t.
Bereiding op de bbq: +/- 6 uur
Barbecue temperatuur: 135 keteltemperatuur met twee zones.
Benodigdheden: gietijzeren pan met deksel / dutch oven, rookhout appel

 

  • Rundernek of klapstuk 1,5 kilo
  • Dry rub naar keuze
  • 2 eetlepels mosterd (niet voor de smaak)

 

Saus

  • 2 maal Bosui / lente ui
  • 1 grote rode ui
  • 1 grote gele ui
  • Knoflook 3 tenen
  • 500 ml bouillon
  • 400 gr Tomaten blokjes uit blik of pak
  • 2 eetlepels bruine suiker

 

 

Voorbereiding.

Bereid de barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 125 tot 135 graden.

 

Smeer het stuk vlees in met de 2 eetlepels mosterd en strooi daarna de rub goed in en masseer dit goed in het vlees. Leg het stuk vlees even apart buiten de koeling en wacht tot de gewenste temperatuur bereikt is van de barbecue.

 

Snij de bosui in ringen en de andere uien in halve ringen en doe deze in een bakje apart. Snij de knoflook fijn  en doe deze ook in een apart bakje.

 

Bereiding op de barbecue.

Waneer de gewenste kerntemperatuur is bereikt mag het rookhout op de kolen en leg het vlees op de indirecte zone van de barbecue. Steek een probe van de kerntemperatuur meter in het vlees en sluit de deksel. Laat de deksel dicht zitten en laat het stuk vlees voor 2 uur roken.

 

Na 2 uur mag de deksel open en zet je de dutch oven op de directe zone boven de kolen met wat olie in de pot. Braad heel even de uien aan en doe vervolgens de knoflook hierbij en bak deze maximaal 1 minuut mee, zorg ervoor dat dit niet aanbrand.

 

Doe vervolgens de bouillon in de dutch oven en de bouillon mag alvast voorverwarmd zijn om het proces te versnellen. Wanneer dit kookt mag de tomaten hieraan toegevoegd worden samen met de bosui en suiker. Roer alles goed door elkaar tot het een mooie saus geworden is.

 

Pak het stuk vlees van de barbecue en leg het bovenop de saus, het zakt vanzelf wel in de saus. Zet de dutch oven op de gewenste plek van de barbecue en laat de klep open. De deksel van de dutch oven mag wel op de pot maar de deksel van de barbecue hoeft niet dicht tenzij dit gewenst is. Om het proces te versnellen en makkelijk beheerst te houden zou je de deksel wel kunnen sluiten, wij gaan hier alleen niet voor.

 

Laat het nu sudderen(niet koken) tot het makkelijk uit elkaar te trekken is met twee vorken. Dit kan ongeveer 4 tot aan 6 uur duren voordat het vlees dit bereikt heeft. Wanneer dit het geval is mag je het vlees uit de pan halen en deze in een aparte bak leggen om vervolgens het vlees uit elkaar te trekken. Dit kan met de hand, vork of speciale meat claws. Laat de dutch oven op de barbecue staan om het vocht wat in te laten koken. Doe vervolgens het uit elkaar getrokken vlees terug in de pan en het is klaar om op tafel gezet te worden.

 

Pulled beef is heerlijk bij wat aardappelpuree en doperwten maar ook heerlijk op een broodje met wat coleslaw.

 

Dutch Oven BBQ