Ik maak deze gerechten graag in de snelkookpan, maar op zondag zet ik ze ook op het fornuis voor de zalige lucht die dan in huis hangt.
Bereiding
Bereiding 3,5 uur
Ingrediënten
1 hachee
2 el roomboter
2 laurierbladen
1 tl tijm
30 g tomatenpuree
2 wortels in blokjes gesneden
3 stengels bleekselderij in dunne reepjes gesneden
10 cherry tomaatjes, gehalveerd
1 blik tomatenblokjes
50 ml rode wijn
400 ml runderbouillon peper en zout
BEREIDING
smelt de roomboter in de pan
smoor de kruiden zachtjes
zet dan het vuur hoger en braad de runderpoulet rondom bruin aan • voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken
voeg de groenten toe en laat ook deze even meebakken, blijf roeren • blus af met de rode wijn en bouillon
voeg de tomatenblokjes en cherrytomaten toe
laat het geheel gedurende 3-4 uur op laag vuur pruttelen met deksel op de pan • breng als laatste op smaak met peper en zout
• als je wilt kun je altijd indikken met het glutenvrije bindmiddel
Ik maak deze gerechten graag in de snelkookpan, maar op zondag zet ik ze ook op het fornuis voor de zalige lucht die dan in huis hangt.
In het filmpje keukenapparatuur kunt zien hoe de verschillende ‘pannen’ werken, maar het principe is gelijk. Ook een ‘gewone’ pan laat je best heet worden, alvorens je boter toevoegt, om spetteren tegen te gaan. Aanbraden in de snelkookpan doe je op stand SAUTÉ.
Doe het vlees dan in porties aanbraden, zodat de temperatuur van de pan niet tezeer zakt en je je vlees niet aanbraad, maar kookt. Je gaat straks pas stoven. Aanbraden zorgt ervoor dat het vlees vlot wordt dichtgeschroeid, waardoor alle vocht behouden wordt. Door vervolgens de tomatenpasta kort mee aan te fruiten haal je het zuur van de tomaat eruit qua smaak.
Wanneer je alles in de pan hebt gedaan, gaat de deksel erop. Op het fornuis duurt het 3-4 uur, in de snelkookpan zet ik hem op het toepasselijke programma, check hiervoor jouw snelkookpan of multicooker en het boekje dat erbij geleverd is.
En dan breng je je gerecht op smaak. Op smaak brengen doe je met zout en evt. een scheutje citroensap. Waarom als laatste? Dan proef je het het beste. Stel je kookt in jouw stoof nog een lekkere ossobucco bot mee, dan wil je alle mineralen hier ook uittrekken en dat lukt je niet als er al zout in de pan zit!
Waarom?
Het toverwoord is osmose. Je wilt de mineralen uit de botten in de soep halen. Wanneer je reeds mineralen (zout) hebt toegevoegd tijdens het pruttelen, komen er veel minder uit de botten, omdat het water reeds verzadigd is met mineralen.
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze verwarmende runderstoof als ik!