cart-fill cart-open expand_more cartcheck checkbox-oncheckboxchevronchicken cow facebook hero-icon instagram linkedin logo-vvo meat-bg meat-lover menu-item-active minusnotification-closeperson-fill pig plussearch-glass sheep startiktok twitter vink vvo-icon whatsapp
VLEES ZONDER STREKEN
LOKAAL EN MET ZORG GROOTGEBRACHT
GRATIS VERZENDING VANAF €150
100% NATUURLIJK VLEES

Zon en vitamine D

De kracht van de zon

Op dit moment zitten we midden in het voorjaar en schijnt de zon steeds meer en vaker. Hierdoor begint de natuur om ons heen steeds meer te ontwaken en te bloeien. Wijzelf als mens staan steeds verder af te van de natuur. Dit komt doordat we in onze levensstijl continu scherm- en kunstlichten gebruiken.

Ritmen van de natuur

Het zonlicht is essentieel voor de natuur, de planten, de dieren en wij mensen. We kunnen niet zonder. Zo is het zonlicht verantwoordelijk voor veel verschillende levensprocessen. Alles wat leeft heeft een bepaald ritme. Doordat de dagen korter of langer worden worden de levensprocessen op de juiste momenten afgestemd en wordt het hormoonsysteem aangewakkerd. Een voorbeeld hiervan is het verharen van vachten van dieren. Door deze ritmen kan alles in de natuur overleven en wordt het beschermd op de juiste momenten.

D2 en D3

Daarnaast is zonlicht nodig voor het aanmaken van vitamine D voor onze huid. Dit geldt voor dier en mens. Het is namelijk noodzakelijk voor de opname van de mineralen Calcium en Fosfor. Deze stoffen zijn erg belangrijk aangezien een tekort hieraan kan leiden tot vermoeidheid, weinig energie, lusteloosheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten en angstaanvallen. Daarnaast komt vitamine D in twee verschillende vormen: D2 en D3. Vitamine D3 wordt in de zomer onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en Vitamine D2 wordt opgenomen uit plantaardige voeding.

Doordat vitamine D wordt gevormd onder invloed van de zon zit het dus vooral veel in producten die veel zon hebben gehad tijden de groei en de oogst ervan. Zo zit het dus veel in gras en grashooi. Wist je dat hooi ook wel het gemaaide zonlicht genoemd wordt? Zo is het dus ook dat snijmaïskuil, granen en bieten(producten) arm zijn aan vitamine D.

Dichtbij de natuur

Onze Hereford runderen staan gelukkig nog dicht bij de natuur. Aangezien ze elke dag, weer of geen weer, buiten lopen. Dit zorgt ervoor dat ze in het natuurlijke ritme blijven leven. Zo kunnen ze dus ook volop vitamine D aanmaken op het tempo van de natuur. In de winter worden ze alleen bijgevoerd met hooi, waardoor ze ook in de winter nog genoeg vitamine D binnenkrijgen.

Zonovergoten

Meer vitamine D voor mens en dier heeft dus een positieve werking. Overtuigd geraakt van de zonkracht van de natuur? Neem dan is een kijkje in ons assortiment vol natuurlijk vlees. We kunnen verzekeren dat al ons vlees het meeste vitamine D opgenomen heeft!