cart-fill cart-open expand_more cartcheck checkbox-oncheckboxchevronchicken cow facebook hero-icon instagram linkedin logo-vvo meat-bg meat-lover menu-item-active minusnotification-closeperson-fill pig plussearch-glass sheep startiktok twitter vink vvo-icon whatsapp
VLEES ZONDER STREKEN
LOKAAL EN MET ZORG GROOTGEBRACHT
GRATIS VERZENDING VANAF €150
100% NATUURLIJK VLEES

Wat te doen tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben: stress, te weinig slaap of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Zeker als je weinig of geen dierlijke producten eet, moet je extra opletten dat je belangrijke vitamines en mineralen niet misloopt. In deze blog ontdek je wat je kunt doen tegen (chronische) vermoeidheid, waarom bepaalde voedingsstoffen – bijvoorbeeld uit grasgevoerd vlees – zo belangrijk zijn en hoe je die het beste in je dieet kunt integreren.

Herken de signalen van (langdurige) vermoeidheid

Een dipje op z’n tijd is normaal, maar als moeheid je dagelijks leven verstoort, is het tijd voor actie. Mogelijke klachten:

  • Aanhoudende energieloosheid
  • Bleke huid en / of donkere kringen onder de ogen
  • Concentratieproblemen of duizeligheid
  • Weinig puf voor sport of dagelijkse bezigheden

Eet je vegetarisch of veganistisch, of let je om andere redenen minder op dierlijke producten? Wees je dan bewust van de kans op tekorten aan onder andere vitamine B12, ijzer en vitamine D, die allemaal cruciaal zijn voor een fit gevoel.

Hoe kan grasgevoerd vlees helpen bij vermoeidheid?

Grasgevoerd vlees is niet alleen een verantwoorde keuze voor dierenwelzijn en milieu (de dieren grazen buiten en krijgen géén onnatuurlijke voerstoffen), maar biedt ook een hoger gehalte aan essentiële voedingsstoffen in vergelijking met standaard (graangevoerd) vlees. Volgens dit Onderzoek kan dat helpen bij vermoeidheidsklachten:

  1. Meer omega-3 en CLA: Grasgevoerd rundvlees bevat doorgaans een hogere concentratie omega-3 vetzuren en CLA (geconjugeerd linolzuur). Deze vetzuren dragen bij aan een gezond hart en helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat gunstig is als je je futloos voelt.
  2. Goed opneembare eiwitten en ijzer (heemijzer: Als je kiest voor (gras)rundvlees, krijg je ijzer binnen in de vorm van heemijzer. Dat wordt beter opgenomen dan het non-heemijzer uit plantaardige bronnen, waardoor je lichaam sneller weer over voldoende rode bloedcellen beschikt – erg belangrijk tegen vermoeidheid.
  3. Vitamine B12 uit natuurlijke bron: Een van de grootste voordelen voor mensen die geen supplementen willen slikken, is dat grasgevoerd vlees een goede natuurlijke bron van vitamine B12 is. Deze vitamine heb je onder andere nodig voor energieproductie en een gezond zenuwstelsel.
  4. Duurzamere, diervriendelijkere keuze: Doordat grasgevoerde koeien vaak buiten grazen en geen intensief krachtvoer krijgen, is de CO₂-voetafdruk per dier soms lager. Daarmee is grasgevoerd vlees een stap vooruit voor zowel je gezondheid als een meer verantwoorde veeteelt.

Wat kun je verder doen tegen vermoeidheid?

Laat je bloed testen

Bij aanhoudende klachten is het verstandig om bloedonderzoek te laten doen. Zo kun je gericht zien of je bijvoorbeeld kampt met een tekort aan B12, ijzer of vitamine D.

Overweeg supplementen en/of verrijkte producten

  • B12-supplementen als je volledig plantaardig eet
  • Vitamine D-supplement (zeker in de wintermaanden)
  • Omega-3 uit algenolie, als je liever geen vis of vlees consumeert

Maak slimme maaltijdcombinaties

  • IJzer + vitamine C: zo vergroot je de ijzeropname
  • Vermijd koffie, thee of zuivel direct bij je ijzerrijke maaltijd (dit kan de opname remmen)
  • Eet voldoende eiwitten (uit vlees, vis of plantaardige bronnen als linzen en kikkererwten)

Zorg voor balans tussen gezondheid en ethiek

Wil je (weer) wat dierlijke producten opnemen vanwege vermoeidheidsklachten, maar heb je ethische bezwaren? Kies dan bewust voor grasgevoerd en lokaal vlees. Dat is vaak diervriendelijker en ook rijker aan voedingsstoffen.

Vraag hulp waar nodig

  • Diëtist: kan met je meedenken over een gebalanceerd (plantaardig of deels dierlijk) eetpatroon.
  • Arts: kan aanvullend onderzoek doen of verwijzen naar een specialist bij ernstige klachten.

Dus wat kunnen we doen tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid tegengaan vraagt om bewuste voeding en soms ook om het (her)introduceren van bepaalde voedingsbronnen. Grasgevoerd vlees kan, naast verrijkte producten en supplementen, een waardevolle bron zijn van ijzer, B12 en omega-3 – allemaal voedingsstoffen die je energie helpen ondersteunen.

Of je nu volledig plantaardig, vegetarisch of flexitarisch eet, het is altijd verstandig om:

  1. Regelmatig je bloed te laten controleren bij vermoeidheidsklachten
  2. Eventueel de juiste supplementen te gebruiken (o.a. B12, vitamine D)
  3. Bewust te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige en diervriendelijke producten

Zo geef je niet alleen vermoeidheid minder kans, maar zorg je ook voor een gezond en duurzaam voedingspatroon dat past bij jouw overtuigingen. Je lichaam én je energieniveau zullen je er dankbaar voor zijn!

Hier vind je de beste selectie aan grasgevoerd vlees die je helpen tegen vermoeidheid!