Grasgevoerd rundvlees van rassen zoals de Hereford komt van dieren die jaarrond in natuurgebieden grazen. In tegenstelling tot graangevoerde runderen, krijgen deze dieren alleen gras, kruiden en in de winter hooi of kuil. Dit natuurlijke dieet zorgt voor vlees met een unieke voedingswaarde: mager, rijk aan eiwitten, gezonde vetten en boordevol vitaminen en mineralen. Lees hier meer over de voedingswaarde van grasgevoerd vlees.
Grasgevoerd rundvlees is een zeer voedzaam product. Hieronder een overzicht van de gemiddelde voedingswaarde per 100 gram (mager spiervlees):
| Voedingsstof | Hoeveelheid |
|---|---|
| Energie | 130–150 kcal |
| Eiwit | 24–26 g |
| Totaal vet | 3–10 g |
| – Verzadigd vet | 1,5–4 g |
| – Omega-3 vetzuren | 100–300 mg |
| – CLA | 200–300 mg |
| Cholesterol | 50–70 mg |
| Koolhydraten | 0 g |
| Vitamine B12 | ± 2,5 µg (100% ADH) |
| Vitamine B3 (Niacine) | 5–6 mg (30–40% ADH) |
| Vitamine B6 | ± 0,5 mg (25–35% ADH) |
| Vitamine E | ± 0,3 mg |
| IJzer | ± 2,5 mg (15–30% ADH) |
| Zink | ± 4,5 mg (30–40% ADH) |
| Selenium | ± 18 µg (25–30% ADH) |
| Fosfor | ± 200 mg (20% ADH) |
| Magnesium | ± 20–25 mg |
De exacte waarden kunnen per stuk vlees en seizoen iets variëren. Biefstuk is bijvoorbeeld magerder dan entrecote, en vlees van dieren die in de zomer zijn geslacht bevat doorgaans méér omega-3 dan wintervlees.
Toch blijft ook het wintervlees van natuurgevoerde runderen gezonder dan graangevoerd vlees. De verschillen zijn relatief, maar relevant voor wie het meeste uit voeding wil halen.
Discount Applied Successfully!
Your savings have been added to the cart.