cart-fill cart-open expand_more cartcheck checkbox-oncheckboxchevronchicken cow facebook hero-icon instagram linkedin logo-vvo meat-bg meat-lover menu-item-active minusnotification-closeperson-fill pig plussearch-glass sheep startiktok twitter vink vvo-icon whatsapp
VLEES ZONDER STREKEN
LOKAAL EN MET ZORG GROOTGEBRACHT
GRATIS VERZENDING VANAF €150
100% NATUURLIJK VLEES

Heerlijk leven als Akkervarken

Wat is een akkervarken?

Onze prachtige Akkervarkens genieten het hele jaar door van de buitenlucht, waar ze zich wijden aan een nobele taak. Ze zetten zich in voor de natuur door onkruid met wortel en al te verorberen, nieuwe open plekken te creëren in het weelderige bos, en zelfs de restanten van oogsten te verwerken. Met gepassioneerd wroeten in de grond, omarmen ze hun natuurlijke instincten.

Kringloop van grondstoffen

Onze varkens genieten van een gevarieerd dieet in de buitenlucht. Ze graven in de grond op zoek naar wortels en knollen, ruimen de restjes van gewassen op, en smullen van overvloedig onkruid. Bovendien voeden we onze Akkervarkens bij met producten van lokale boeren. Dit bijvoeren zorgt ervoor dat de varkens naar ons toe komen en gemakkelijker kunnen worden gecontroleerd op hun gezondheid.

Wij geloven sterk in het principe van de kringloop van grondstoffen en het benutten van lokale bronnen. Daarom organiseren we jaarlijks bijvoorbeeld een eikel-inzamelactie. Samen met buurtbewoners en sportclubs verzamelen we ongeveer 6000 kg eikels, een heerlijke traktatie voor onze varkens!

We zijn sterke voorstanders van de kringloop van grondstoffen en een natuurlijke benadering van landschapsbeheer. Akkervarkens vervullen taken die machines en andere dieren niet kunnen uitvoeren; ze woelen de grond op een natuurlijke manier om, waardoor er ruimte ontstaat voor amfibieën, insecten, planten en bomen. Bovendien kunnen varkens een nuttige rol spelen bij het bestrijden van invasieve exoten zoals de Reuzenberenklauw.

 

Gebruik van Kleine Landbouwmachines

Akkervarkens kunnen worden ingezet voor het schoonmaken van uw land. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij de bestrijding van aardappelopslag. Varkens zijn alleseters en dus veelzijdig inzetbaar. Door varkens op het land te laten werken, minimaliseer je de uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen, terwijl je de natuurlijke bodemstructuur behoudt. Onze natuurlijke ‘landschapsbeheerders’ bevorderen de vruchtbaarheid van de grond en voorkomen dat onkruid zich verspreidt. Bovendien gedijen varkens goed op natte percelen, waardoor een niet-oogstbaar gewas toch een nuttige bestemming krijgt.

Invasieve Exoten:

Reuzenbereklauw, Japanse duizendknoop: enkele voorbeelden van invasieve exoten. Deze soorten zijn als exoten geïntroduceerd door menselijk toedoen en verspreiden zich explosief. Invasieve exoten kunnen niet alleen schadelijk zijn voor de natuur, maar ook voor de volksgezondheid, veiligheid en economie.

Het voorkomen, opsporen, bestrijden en monitoren van deze soorten is van groot belang. Akkervarken adviseert beleidsmakers en grondeigenaren over de noodzakelijke acties, zoals waar en wanneer ingrijpen vereist is.

Onze dieren hebben ervaring met veldinventarisaties en het opsporen van invasieve planten. Akkervarken werkt samen met ondernemers, gemeenten, Staatsbosbeheer en particulieren. In lopende projecten zijn invasieve exoten effectief bestreden, waardoor er geen gevaar meer dreigt.

Ons bedrijf onderscheidt zich door zijn duurzame en groene aanpak. Met een doelgericht plan kunnen we u in elke fase van het proces ondersteunen, inclusief communicatie met het publiek via borden en presentaties op onze locatie.

In woonwijken tonen omwonenden vaak grote betrokkenheid bij het probleem en bij onze Akkervarkens. Dit leidt tot mooie samenwerkingen en biedt mogelijkheden om omwonenden te betrekken bij de dagelijkse zorg voor de dieren.

Wroeten in het Bos:

Varkens gedijen van oudsher in bossen en kunnen daar een nuttige rol vervullen. Het omwoelen van de grond creëert kale plekken waar zaden kunnen ontkiemen en voedingsstoffen en water gemakkelijker kunnen doordringen. Dit komt ten goede aan bosplanten zoals hertshooi, mannetjesereprijs en veelbloemig veldbies, maar ook aan beuken, eiken en essen in het bos.

Kraamstal

In de kraamstal tonen Akkervarken zeugen hun nestbouwvaardigheden! Tijdens de zomer plukken ze onkruid om hun nest te bouwen, terwijl ze in de winter stro gebruiken. Hoewel de meeste biggetjes binnenshuis worden geboren, kan het voorkomen dat een zeug af en toe buiten werpt!

De biggetjes blijven gedurende 8 tot 10 weken bij hun moeder. Na het spenen verblijven ze nog ongeveer 4 weken op de boerderij, waar ze worden samengevoegd in groepen met biggetjes uit verschillende worpen. Deze overgangsperiode biedt de biggen de gelegenheid om te wennen aan hun onafhankelijkheid, het leven in een groep en het omgaan met afrasteringen.

Welk ras hebben we allemaal?

Berkshire:

 

Het Berkshire varken, een vriendelijk en nieuwsgierig dier, gedijt uitstekend in de buitenlucht. Met een robuuste gezondheid en een natuurlijke neiging tot het verzamelen van hun eigen voedsel, zijn ze een imposante verschijning met hun zwarte vacht, witte poten en een kenmerkende witte vlek op hun snuit. Hun opvallende rechtopstaande oren en strakke lichaamsbouw maken hen gemakkelijk herkenbaar. Berkshire varkensvlees staat bekend om zijn unieke karakter – donkerder van kleur, ongelooflijk mals en zoet van smaak. Het is een favoriet onder chefs en steeds meer thuiskoks, omdat het bijna niet krimpt tijdens het koken.

 

Duroc:

 

Het atletisch gebouwde Duroc varken onderscheidt zich door zijn roodbruine vacht en kleine hangende oren. Oorspronkelijk afkomstig uit New York, werden ze ooit als showvarkens gehouden, maar nu worden ze gewaardeerd om hun malsheid en sappigheid van het vlees. Hoewel ze een vriendelijk karakter hebben, staat een Duroc-zeug bekend om haar beschermende aard ten opzichte van haar biggen. Het geheim van dit ras ligt in de perfecte verdeling van vet in de spieren, waardoor het vlees ongeëvenaard mals, sappig en smaakvol is.

 

Husumer:

 

Het roodbonte Husumer-varken is een van de zeldzaamste rassen die we koesteren om uitsterven te voorkomen. Met een opvallende witte band over hun rode lijf, waren ze ooit een populaire verschijning in Denemarken vanwege de gelijkenis met de rood-witte Deense vlag. Dit grote en robuuste ras met hangende oren heeft speciale aandacht nodig, zoals voldoende modderpoelen in de zomer om zich tegen de zon te beschermen vanwege de lichte huid onder de witte band op hun lijf. Het spek van de Husumer is van uitzonderlijke kwaliteit en het vlees is prachtig gemarmerd, waardoor het een unieke smaak heeft.

 

De beste kwaliteit

Bij Vlees van Ons ben je dus verzekerd van eerlijk vlees. De grootste verschillen tussen het ‘normaal’ houden van de varkens is veel ruimte hebben in het bos of akkers, zo kunnen ze vrij rondlopen. Ze behouden hun krulstaart en de tanden worden niet geknipt. Verder is het zo dat het voer van de deze varkens voor 95% natuurlijk is. Met lokaal geproduceerd vlees en de beste leefomgeving maken we Nederland een stukje beter.

Inmiddels enthousiast geworden over het heerlijke vlees van onze akkervarkens?