Ons lichaam heeft dagelijks vet nodig. Niet alleen als energiebron, maar ook voor de opname en transport van vitamines, en als bouwstof van hormonen.
Vetzuren zijn te verdelen in:
- Verzadigde vetzuren
- Onverzadigde vetzuren
Onverzadigde vetzuren zijn weer te verdelen in:
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (Omega-9)
- Meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega-3 / Omega-6)
Ons lichaam kan zelf diverse vetzuurketens samenstellen uit de voeding. Bij meervoudig onverzadigde vetzuren lukt dat echter niet terwijl het lichaam deze wel nodig heeft. Dit zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren die daarom ook wel essentiële vetzuren genoemd.
De belangrijkste vetzuren zijn:
- Eicosapentaeenzuur (EPA)
- Docosahexaeenzuur (DHA)
- Alfa-linoleenzuur (ALA)
De voeding van de koe speelt hierbij een cruciale rol. Koeien die voornamelijk gras en kruiden eten, leveren melk met een gunstige verhouding van omega-3- en omega-6-vetzuren. Dit maakt A2-Zuivel niet alleen beter verteerbaar, maar ook voedzamer.